Zomerexposities 2021

Ook in 2021 organiseren wij een serie exposities tijdens onze zomeropenstelling. Dit keer zullen de exposities in lijn zijn met het thema “Ode aan het landschap”. In de maanden mei tot oktober bent u dus van harte welkom in de Sint-Joriskerk voor bezichtiging en bezoek van onze exposities. Wij zijn dan geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur – 17.00 uur.

Zomeropenstelling: van woensdag 26 mei t/m zaterdag 16 oktober
Tijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur
Kosten: €2. Bij elke entree ontvangt u een folder met uitleg. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Exposities 2021

Expositie ‘Ode aan de schepping’

Deze eerste expositie is de expositie van Margreet Pels Rijcken en Heleen van Trigt. In de geëxposeerde werken wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan de schoonheid en gevarieerdheid van de Schepping.

Margreet Pels Rijcken kreeg op de middelschool heel goed tekenles. Daarna op de tuinbouwschool was er een vak: planten systematiek. Hiervoor moest je van de kenmerken van  verschillende plantenfamilies leren door ze te tekenen. Later volgde zij in Leiden een cursus botanisch tekenen. In de 34 jaar bij de Leusdense tekenclub Elta werden vele technieken en onderwerpen verkend. Favoriet bleven toch altijd bloemen en planten. Voor de platen van de 12 maanden op deze tentoonstelling, tekende ze uitsluitend wat in haar eigen tuin groeide.

Heleen van Trigt raakte als jong meisje al geboeid door het tekenen van mens en dier. Aanvankelijk legde zij zich toe op het maken van tekeningen met grafietpotlood. De afgelopen jaren heeft haar werk zich verder verfijnd en is zij ook gebruik gaan maken van andere technieken. Haar interesse gaat nog altijd vooral  uit naar portretten en tekeningen van dieren, maar daarnaast maakt zij nu ook landschappen met bomen, waarvoor zij diverse technieken door elkaar gebruikt (aquarel, gouache en potlood). Hiervan zijn er ook enkele te bezichtigen. Tevens worden er enige door haar geschreven gedichten tentoongesteld, die betrekking hebben op de vier seizoenen.

‘Ode aan de schepping’ loopt van 26 mei tot 12 juni 2021.

Expositie ‘Paradijs’

De verbeelding van het Paradijs is zo divers als de mensheid zelf. We kennen natuurlijk de oeroude beschrijving van het Paradijs vanuit de religies. Maar wat is het hedendaagse Paradijs? Waar streven wij nog naar? Hoe bereikt de moderne mens het Nirwana?

Zomaar een aantal ideeën: het Paradijs als aangename verblijfplaats, het paradijselijke streven van de mens naar zelfverwerkelijking, dromen en verlangens. Vergeet ook de tegenhangers niet als zonde, verleiding en verval.

De kunstenaars van Galerie Absoluut zijn op zoek gegaan naar hun persoonlijke invulling en beleving van dat Paradijs. Volledig los van, soms juist voortbordurend op, de aloude betekenissen. De expositie Paradijs volgt deze zoektocht, maar of het ultieme antwoord wordt gegeven? Kom, kijk en verwonder!

De opening is zaterdag 19 juni 2021, om 16 uur door onze voorzitter Rens de Groot, met muziek van fluittrio Driedubbel&Dwars (Carolien Magnus van Absoluut, Roos Smink en Satcha van Donge).

Vanaf vrijdag 25 juni, iedere vrijdag om 16 uur, rondleiding door de kunstenaars zelf.

Expositie ‘Ode aan de Natuur’

Van 27 juli tot en met 4 september is in de Sint Joriskerk de expositie ‘Ode aan de Natuur’ te zien.

Bijna 30 kunstenaars die aangesloten zijn bij de vereniging KORF hebben speciaal voor deze expositie hun werk bijeengebracht. De expositie toont een representatief beeld van de natuur zoals die waargenomen en beleefd kan worden.

KORF is een vereniging van christelijke kunstenaars, waarvan de leden verspreid wonen door heel Nederland. Onder onze leden bevinden zich schilders, tekenaars, illustratoren, beeldhouwers, bronsgieters, ontwerpers en grafische vormgevers. De werken die door de Korfleden gemaakt worden variëren van figuratief, half abstract tot volledig abstract en worden uitgevoerd in een grote diversiteit aan onderwerpen. Gemaakt van de meest uiteenlopende grondstoffen en met verschillende materialen. www.korfinfo.nl

De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang: 2 euro  Bij elke entree ontvangt u een folder met uitleg. Kinderen t/m 12 jaar gratis. De officiële opening van de expositie is op zaterdag 31 juli.

Expositie ‘See Beyond’

See Beyond is een expositie van Rietje Bakker. Rietje Bakker over haar expositie:

“Natuurlijk was het een teleurstelling dat mijn expositie in 2020 uitgesteld moest worden. Tegelijkertijd daagde het uitstel mij uit om ook werk te maken, dat zou aansluiten bij het jaarthema van 2021: “Ode aan het landschap”. Daarin is eveneens mijn eigen expositiethema “See beyond” van toepassing. Kijk verder dan je eerste indruk, ontdek wat er méér te ervaren is.

Ik maak graag werk dat weerspiegelt hoe ik in het leven sta en wat mij bezighoudt. Mijn werk bestaat uit meerdere lagen, waarbij ik acrylverf, softpastel en mixed media gebruik. Inspiratie haal ik uit mijn wandelingen in de natuur, uit wat ik hoor in het nieuws, uit mijn geloof en mijn passie voor gerechtigheid. Maar soms is het ook het simpelweg uitgedaagd worden door het materiaal dat voorhanden is en te zien wat daarmee verbeeld kan worden.

Dat resulteert in divers werk, van figuratief tot abstract. Het belangrijkste is dat ik uitdrukking kan geven aan wat ik niet met woorden kan zeggen”.

See Beyond: van dinsdag 7 september t/m zaterdag 16 oktober
Tijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur
Kosten: €2. Bij elke entree ontvangt u een folder met uitleg. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Sint-Joriskerk gezien vanuit de lucht