Foto door Lydia Vroegindeweij

Nachtlicht is een avond in de Sint-Joriskerk speciaal voor alle mensen die in de Amersfoortse binnenstad zijn en behoefte hebben aan stilte, herdenking, overdenking of een pauzemoment. Die iets willen ervaren in ruimte en voor hun eigen ruimte. Tijdens Nachtlicht kun je een licht aansteken in de duisternis. Het evenement wordt georganiseerd door de Stadsdominee van Amersfoort, Diederiek van Loo.

Nachtlicht is een verbindend evenement in de stad. Het verbind mensen en het verbind kerkgemeentes in Amersfoort. Door een pad omringd met kleine kaarsjes kom je aan bij een herdenkingsplaats waar je jouw eigen aangestoken kaarsje kan neerzetten. Onder leiding van muziek, of juist van stilte, kan je daarna naast de kaarsjes plaatsnemen. Kijkend naar het dansende licht, aangestoken door de bezoekers. Flikkerend in het donker. Dat is nachtlicht.

Ruimte in de Sint-Joriskerk

De Stadsdominee noemt dat er voor de Sint-Joriskerk is gekozen vanwege de ruimte van de kerk. “Er is ruimte nodig voor zoiets, het evenement werkt alleen met anonimiteit. Mensen moeten ruimte van de kerk ervaren om zelf ruimte in hun hoofd te krijgen”. Het kaarsje kan veel dingen symboliseren. Het dwingt mensen om na te denken over wie er in hun leven zijn, waar ze dankbaar voor zijn, waar ze mee zitten. Het zet aan tot nadenken. En dat is fijn om in anonimiteit te kunnen doen.

Verder is de stadslocatie een absolute pré voor dit evenement. De Sint-Joriskerk is de verbindende locatie in het hart van Amersfoort. De Amersfoortse inwoners vinden in Nachtlicht een moment om samen te komen.

Het team van Nachtlicht

Het symbool van het aansteken van een kaars spreekt een brede doelgroep aan. Maar specifiek wilde Nachtlicht er zijn voor jonge mensen. Mensen waar het leven heel snel gaat en die veel druk ervaren. Een doelgroep die zich over de kop werkt heeft het soms nodig om stil te worden gezet. Nachtlicht bestaat uit een team van 15 mensen. Daarvan zijn 10 in de leeftijd van 16 – 27 oud. Nachtlicht is voor alle leeftijden een moment om zich tot kleine lichtjes te draaien. Te ontladen en op te laden.

Verloop tijdens Nachtlicht

Het evenement spreekt jonge mensen aan. Dat is duidelijk door de groepjes met jonge mensen die de kerk in komen lopen. De avond duurt van 20 tot 23 uur, het moment dat mensen langslopen na hun diner of het moment dat de Hof weer drukker wordt bezocht vanwege de vele kroegen. Nachtlicht sluit zelfs zo aan op de doelgroep, dat door jonge mensen wordt gevraagd om het vaker te organiseren. De volgende editie is namelijk pas in november, maar de organisatie gaat nu kijken of een editie rond de zomer ook nog mogelijk is.

Harde werkers bij de Sint-Joriskerk

Over de organisatie en verhuur van de Joriskerk is de Stadsdominee zeer te spreken. De beheerder Aalt Petersen zet zich hard in om elk evenement mooi te maken. Zo worden er door de Sint-Joriskerk voor Nachtlicht alle banken in de kerk verplaatst en verschoven om ruimte te creëren en een pad te vormen voor de bezoekers. “Die mannen slepen wat heen en weer, daar heb ik echt respect voor”, noemt de Stadsdominee. Ook valt het haar op dat de Sint-Joriskerk altijd schoon is. Er wordt goed voor de kerk gezorgd, dat is te zien.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verhuur van de Sint-Joriskerk? U kunt met ons contact opnemen via het contactformulier. Daarnaast hebben we een mooie brochure waarin u meer te weten komt over de mogelijkheden. Deze kunt u hier downloaden.

Meer weten over Nachtlicht? U kan de website bezoeken van de Stadsdominee.