Expositie CONCORDIA

13 mei – 28 juni 2025

Stap binnen in de wereld van ‘CONCORDIA’! Deze inspirerende expositie neemt je mee naar het bijzondere regentenportret De kerkmeesters van de Sint-Joriskerk (1657), meesterlijk geschilderd door de Amersfoortse kunstenaar Gerrit van Stellingwerff (1614 – ca. 1659). Dit schilderij vertelt een verhaal van visie, vriendschap en verdraagzaamheid in het geloof. Uniek in Nederland, want dit is het enige bekende 17e-eeuwse schilderij waarop een college van kerkmeesters is vereeuwigd. CONCORDIA is een unieke kans om een stukje Amersfoortse geschiedenis te beleven!

Praktische informatie

Wanneer van dinsdag 13 mei t/m zaterdag 28 juni 2025

Tijden dinsdag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur

Waar Sint-Joriskerk, Hof 1 in Amersfoort

Kosten €2, kinderen t/m 12 jaar gratis. Er is een gratis kinderspeurtocht beschikbaar.

Gesloten vanwege verhuur:

  • zaterdag 10 mei: ondanks aankondiging op de flyer zijn we de hele dag gesloten
  • donderdag 22 mei
  • donderdag 29 mei
  • zaterdag 31 mei van 14:00-17:00

De kerkmeesters van de Sint-Joriskerk

Het schilderij is indrukwekkend en persoonlijk tegelijk, u kijkt recht in de ogen van tien zeventiende-eeuwse mannen met flinke invloed op het dagelijks leven van Amersfoortse burgers. In het college hebben niet alleen gereformeerden zitting, maar ook remonstranten en katholieken. Op het boek met de striklinten aan de rechterzijde is aan de voorzijde (op de kop) het woord CONCORDIA (eendracht) geschreven. Dit kan gezien worden als het motto van de Kerkmeesters: zij wilden hun religieuze tolerantie ondanks verschil in geloof laten zien.

Dit schilderij is om meerdere redenen uniek. Tot op heden zijn er vier werken bewaard gebleven van Van Stellingwerff: drie schilderijen en één tekening. De kerkmeesters is er daar één van. Het bijzondere portret hangt nog altijd op de plaats waar het ook is geschilderd: in de Sint-Joriskerk. Het werk is nooit bedoekt (het is nooit voorzien van een steundoek), een zeldzaam iets voor een zeventiende-eeuws schilderij. Het originele spanraam is nog intact.

Over de expositie: CONCORDIA

De expositie CONCORDIA is bedoeld om de bezoekers van de kerk te interesseren voor de vele aspecten van het schilderij, de schilder en de afgebeelde kerkmeesters en schout. Waarom is dit schilderij zo bijzonder? Wat vertelt het ons over die tijd in Amersfoort? Wie waren die kerkmeesters? Wat vertellen de nog in de kerk aanwezige naamborden ons? En wat heeft de bekende Amersfoortse katholieke jonker Everard Meijster met het schilderij te maken?!

Door de slechte staat waarin het schilderij verkeert, kan het origineel niet in de tentoonstelling worden getoond. Tijdens de expositie kunnen bezoekers een print op ware grootte bewonderen waarop de bijzondere details goed zichtbaar zijn. Daarnaast toont de expositie unieke archiefstukken zoals het gildeboek van het Sint-Lucasgilde, de opdracht aan de schilder, een rekening- en een resolutieboek van de kerkmeesters. Een animatiefilm brengt de afgebeelde personen tot leven.

stellingwerff-sponsors

Onderzoek en restauratie

Naast bezoek is het tijdens de expositie mogelijk om bij te dragen aan de restauratie van dit unieke kunstwerk. Ook zijn er plannen voor onderzoek naar de materialen van het schilderdoek en de verf die door de kunstenaar is gebruikt. Om dit te kunnen bekostigen is in totaal €95.000 nodig.

Fondsenwerving

Wij hopen van harte dat u ons wilt helpen bij het behouden van dit bijzondere stuk erfgoed. Maak dan uw bijdrage t.b.v. de restauratie van het schilderij over op rekeningnummer NL 27 INGB 0000 5727 07 t.n.v. Stichting Vrienden van de Sint-Joriskerk, onder vermelding van: donatie restauratie schilderij. NB. De Stichting heeft de ANBI status: RSIN: 805777325.

Over de organisatie

De restauratie en expositie worden georganiseerd op initiatief van Albert Boersma samen met kunsthistoricus Annelies Frequin. Het initiatief krijgt steun van de Stichting Vrienden van de Sint-Joriskerk, de Beheerscommissie Sint-Joriskerk en de Protestantse Gemeente Amersfoort, die in het bezit is van het schilderij.