Vanaf 13 mei welkom bij expositie CONCORDIA!

Van dinsdag 13 mei t/m zaterdag 28 juni 2025 vindt de expositie ‘CONCORDIA’ plaats. CONCORDIA is een expositie over het unieke regentenportret ‘De kerkmeesters van de Sint-Joriskerk’ uit 1657, geschilderd door de Amersfoortse meester Gerrit van Stellingwerff (1614 – ca. 1659). Het vertelt het verhaal van goed bestuur, tolerantie in geloof en onderlinge vriendschap. Het regentenportret is een zeldzaamheid in Nederland aangezien dit werk tot nu toe het enige bekende zeventiende-eeuwse schilderij is waarop een college van kerkmeesters staat afgebeeld. CONCORDIA is een unieke kans om een stukje Amersfoortse geschiedenis te beleven!

De kerkmeesters van de Sint-Joriskerk

Het schilderij is indrukwekkend en persoonlijk tegelijk, je kijkt recht in de ogen van tien zeventiende-eeuwse mannen met flinke invloed op het dagelijks leven van Amersfoortse burgers. Kijkend naar de samenstelling van het college hebben niet alleen gereformeerden zitting, maar ook remonstranten en katholieken. Op het boek met de striklinten aan de rechterzijde is aan de voorzijde (op de kop) het woord CONCORDIA(eendracht) geschreven. Dit kan gezien worden als het motto van de Kerkmeesters: zij wilden hun religieuze tolerantie ondanks verschil in geloof laten zien.

Dit schilderij is om meerdere redenen uniek. Tot op heden zijn er vier werken bewaard gebleven van Van Stellingwerff: drie schilderijen en één tekening. De kerkmeesters is er daar één van. Het bijzondere portret hangt nog altijd op de plaats waar het ook is geschilderd: in de Sint-Joriskerk. Het werk is nooit bedoekt (het is nooit voorzien van een steundoek), een zeldzaam iets voor een zeventiende-eeuws schilderij. Het originele spanraam is nog intact.

CONCORDIA

De expositie CONCORDIA is bedoeld om de bezoekers van de kerk te interesseren voor de vele aspecten van het schilderij, de schilder en de afgebeelde kerkmeesters en schout. Waarom is dit schilderij zo bijzonder? Wat vertelt het ons over die tijd in Amersfoort? Wie waren die kerkmeesters? Wat vertellen de nog in de kerk aanwezige naamborden ons? En wat heeft de bekende Amersfoortse katholieke jonker Everard Meijster met het schilderij te maken?!

Door de slechte staat waarin het schilderij verkeert, kan het origineel niet in de tentoonstelling worden getoond. Tijdens de expositie kunnen bezoekers een print op ware grootte bewonderen waarop de bijzondere details goed zichtbaar zijn. Daarnaast toont de expositie unieke archiefstukken zoals het gildeboek van het Sint-Lucasgilde, de opdracht aan de schilder, een rekening- en een resolutieboek van de kerkmeesters. Een animatiefilm brengt de afgebeelde personen tot leven.

Onderzoek en restauratie

Naast bezoek is het tijdens de expositie mogelijk om bij te dragen aan de restauratie van dit unieke kunstwerk. Ook zijn er plannen voor onderzoek naar de materialen van het schildersdoek en de verf die door de kunstenaar is gebruikt. Om dit te kunnen bekostigen is in totaal €95.000 nodig. Uw donatie is hard nodig en welkom tijdens de expositie!

Specifieke informatie

De Sint-Joriskerk vind je aan Hof 1 in Amersfoort. Van 13 mei tot en met 28 juni 2025 ben je op bijna alle dagen (dinsdag tot en met zaterdag) van harte welkom tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Toegang kost €2, kinderen t/m 12 jaar gratis. Er is een gratis kinderspeurtocht beschikbaar.

Let op: Soms wijken de openingsdagen af vanwege verhuur van de Sint-Joriskerk. Kijk hier voor meer informatie over de expositie en actuele sluitingsdagen.

De restauratie en expositie worden georganiseerd op initiatief van Albert Boersma samen met kunsthistoricus Annelies Frequin. Het initiatief krijgt steun van de Stichting Vrienden van de Sint-Joriskerk en de Protestantse Gemeente Amersfoort, die in het bezit is van het schilderij.