Exposities in de Sint-Joriskerk

Tijdens de zomeropenstellingen organiseert de Sint-Joriskerk diverse exposities van kunstenaars in de regio Amersfoort. Tijdens de Zomeropenstelling 2022 waren organiseerden we vijf exposities. Momenteel zijn we druk aan het werk om de exposities van 2023 te plannen. Houd voor meer informatie de website of onze social media in de gaten!

Afgelopen zomerexposities 2022

De Amersfoortse kunstenaars Lex Hemels, Wilma Hornsveld, Marijke Visser en Dick Westerveld verbeelden dit thema in objecten, keramiek, tekeningen en schilderijen.

Deze expositie bestaat uit 3 onderdelen:

Verboden, een expositie van de Leo Smit Stichting. Panelen met foto’s en toelichting over componisten in oorlogstijd

Verdwenen, een expositie van 033fotostad. Het lot van de zogeheten Nacht und Nebel gevangenen in de Tweede Wereldoorlog staat centraal in de foto-expositie over het concentratiekamp Natzweiler. In Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, zitten vele honderden Nacht und Nebel gevangenen uit Nederland en andere Europese landen opgesloten. Veel Nederlandse gevangenen zijn gedeporteerd vanuit kamp Amersfoort. Deze politieke gevangenen worden, ver verwijderd van de bewoonde wereld, onderworpen aan een hardvochtig regime van rechteloosheid en zware arbeid. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn. Die afschrikking is precies wat de SS met het kamp beoogt.

Foto’s en verhalen schetsen een beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp waar circa 70 subkampen bij hoorden. Er verblijven meer dan 50.000 gevangenen van dertig nationaliteiten. De expositie roept vragen op over de betekenis van herinneren, over mensenrechten, vrijheid.

Niet Vergeten, een expositie van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Vitrines, gevuld met herinneringen aan slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Doopboek Mondriaan te bezichtigen tijdens de zomerse openstelling van de Sint-Joriskerk Amersfoort

In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren. Ter ere van het geboortejaar van Mondriaan neemt de Sint-Joriskerk het doopboek van Mondriaan in bruikleen van Archief Eemland. Het Doopboek der Hervormde Kerk te Amersfoort 1865 zal tijdens de zomermaanden te bezichtigen zijn in de Sint-Joriskerk, het hart van Amersfoort. In dit boek staat de doop vermeld van Piet Mondriaan op 7 april 1872 in de Sint-Joriskerk.

Tegelijkertijd kunt u kaarten en kaarsen van Cornelis Bos (Amersfoortse kunstenaar) zien en aanschaffen. Cornelis zijn kaarten en kaarsen in de Stijl van Piet Mondriaan, geïnspireerd door bekende gebouwen uit de Amersfoortse binnenstad. Cornelis brengt de werkelijkheid graag terug tot een paar lijnen. Deze stijl is ontstaan uit zijn liefde voor glas-in-lood. Toen hij primaire kleuren ging gebruiken, ontdekte hij zijn verwantschap met Mondriaan.

U kunt het Doopboek bezichtigen vanaf dinsdag 10 mei tot zaterdag 3 september. Welkom voor bezichtiging van de kerk en diverse andere exposities tijdens de zomeropenstelling 2022.

Ook deze zomer is de Sint-Joriskerk het domein van de kunstenaars van Absoluut. In dit jaar van de Floriade komen zij met de expositie FloraART. Planten (Flora) en dieren (Fauna), de bedreigde Aarde, mythologie, moeizaam samenleven, grasland, waterplas en veel meer; de kunstenaars tonen hun eigen, unieke interpretatie van Flora. Kom kijken en kies je favoriet!

  • Zaterdag 30 juli, 16 uur | opening van de expositie door Felicia Dekkers, redacteur en schrijver, met de voordracht ‘Te kunst en te keur’.
  • Vrijdag 5|12|19 augustus en 2 september, 16 uur, kunt u de kunstenaars ontmoeten. De kunstenaars geven in wisselende duo’s toelichting bij hun eigen werk en van de anderen.

Deelnemers expositie | Leon Turpijn | Marjolein Tönis Willy Schut | Ton van der Pal | Carolien Magnus Marijke van der Made | Franz Hazelzet Kedo Erné | Mieke Elzinga | Leonore Dorigo Magdalena de Coninck

Informatie

Deze expositie is te zien van 26 juli t/m 3 september 2022.
Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 11 – 17 uur.
Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort.
Toegang tot de Sint-Joriskerk kost € 2 ter ondersteuning van het onderhoud.

Tyas Bijlholt, wethouder cultuur Amersfoort, opent zaterdag 10 september 11:00 in de Sint-Joriskerk de tentoonstelling NECTAR art & urban nature

Vraagstukken als de leefbaarheid in de stad, de ecologische ’footprint’ en de opwarming van de Aarde staan hoog op de agenda. Men zoekt wegen om het tij te keren. Kunst kan daarin een gidsrol vervullen.

De huidige situatie doet ons beseffen dat de mens niet alles naar zijn hand kan zetten. We zijn een onderdeel van het leven op aarde en zullen ons daarnaar moeten gedragen. Zeventien kunstenaars, leden van LKG de Ploegh en gastkunstenaars, reflecteren met hun werk op deze actuele thema’s. De kunstenaars zijn uitgenodigd om voor de tentoonstelling NECTAR art & urban nature in de historische Sint-Joriskerk speciaal een werk te maken. Het stemt tot nadenken. De gelijknamige publicatie bevat èn de visie van de kunstenaars èn de vragen die zij aan het publiek stellen. Het zijn soms kleine stappen of beelden, kunstwerken in een bijzondere omgeving, die ons meer bewust maken en ons stimuleren om uit het spanningsveld tussen natuur en stad energie putten.

Zij maken daarbij gebruik van eigentijdse kunstvormen zoals video, fotografie, installatie en performances, waarbij het interieur van de kerk de basis vormt.

Nectar is een goddelijke, heilzame drank. De deelnemers onderschrijven de wens om noodzakelijke veranderingen in te zetten om letterlijk en figuurlijk ook in de toekomst de honingbij de nectar te laten vinden.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Harald Schole (beeldend kunstenaar) in samenwerking met LKG de Ploegh. De tentoonstelling NECTAR art & urban nature is te bezoeken in de Sint-Joriskerk, Hofplein 1, Amersfoort van 10 september t/m 15 oktober, van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Zaterdag 10 september 11.00 wordt de tentoonstelling officieel geopend.

Toegangsprijs € 2,- (t/m 12 jaar gratis).

Meer informatie over het publieksprogramma, rondleidingen, creatieve kinderworkshops en lezingen: vind je op www.deploegh.nl/nectar.

Deelnemende kunstenaars

Peter van den Akker i.s.m. Irini Schrijer, Semâ Bekirović, Anna Belleforte, Jacqueline Bohlmeijer, Marie-Louise Dooijes, Marieke van Enk, Ilse van Garderen, Emmy van de Grift / Atelier Emski, Arne Hendriks, Marjan Jaspers, Lin de Mol, Liza Prins & Layla Durrani, Marijke Pielage, Liselotte Schut, Van Lieshout VI, Abel Wolff.

Uitzicht op de Sint-Joriskerk in Amersfoort
Foto door Maike Wolsing