Exposities in de Sint-Joriskerk

Tijdens de zomeropenstellingen organiseert de Sint-Joriskerk diverse exposities van kunstenaars in de regio Amersfoort. In 2021 vielen de exposities onder het toeristische jaarthema ‘Ode aan de Natuur’.

Zomerexposities 2022

De Sint-Joriskerk opent in 2022 weer haar deuren: van 10 mei tot en met 15 oktober 2022. Tijdens de Zomeropenstelling zijn er ook meerdere exposities te bezichtigen. Hieronder vindt u de planning van de exposities in 2022. De komende maanden vullen we deze website aan met aanvullende informatie.

Open: Van dinsdag 10 mei t/m zaterdag 15 oktober
Tijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur
Kosten: €2. Bij elke entree ontvangt u een folder met uitleg. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

De Amersfoortse kunstenaars Lex Hemels, Wilma Hornsveld, Marijke Visser en Dick Westerveld verbeelden dit thema in objecten, keramiek, tekeningen en schilderijen.

Deze expositie bestaat uit 3 onderdelen:

Verboden, een expositie van de Leo Smit Stichting. Panelen met foto’s en toelichting over componisten in oorlogstijd

Verdwenen, een expositie van 033fotostad. Het lot van de zogeheten Nacht und Nebel gevangenen in de Tweede Wereldoorlog staat centraal in de foto-expositie over het concentratiekamp Natzweiler. In Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, zitten vele honderden Nacht und Nebel gevangenen uit Nederland en andere Europese landen opgesloten. Veel Nederlandse gevangenen zijn gedeporteerd vanuit kamp Amersfoort. Deze politieke gevangenen worden, ver verwijderd van de bewoonde wereld, onderworpen aan een hardvochtig regime van rechteloosheid en zware arbeid. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn. Die afschrikking is precies wat de SS met het kamp beoogt.

Foto’s en verhalen schetsen een beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp waar circa 70 subkampen bij hoorden. Er verblijven meer dan 50.000 gevangenen van dertig nationaliteiten. De expositie roept vragen op over de betekenis van herinneren, over mensenrechten, vrijheid.

Niet Vergeten, een expositie van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Vitrines, gevuld met herinneringen aan slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Doopboek Mondriaan te bezichtigen tijdens de zomerse openstelling van de Sint-Joriskerk Amersfoort

In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren. Ter ere van het geboortejaar van Mondriaan neemt de Sint-Joriskerk het doopboek van Mondriaan in bruikleen van Archief Eemland. Het Doopboek der Hervormde Kerk te Amersfoort 1865 zal tijdens de zomermaanden te bezichtigen zijn in de Sint-Joriskerk, het hart van Amersfoort. In dit boek staat de doop vermeld van Piet Mondriaan op 7 april 1872 in de Sint-Joriskerk.

Tegelijkertijd kunt u kaarten en kaarsen van Cornelis Bos (Amersfoortse kunstenaar) zien en aanschaffen. Cornelis zijn kaarten en kaarsen in de Stijl van Piet Mondriaan, geïnspireerd door bekende gebouwen uit de Amersfoortse binnenstad. Cornelis brengt de werkelijkheid graag terug tot een paar lijnen. Deze stijl is ontstaan uit zijn liefde voor glas-in-lood. Toen hij primaire kleuren ging gebruiken, ontdekte hij zijn verwantschap met Mondriaan.

U kunt het Doopboek bezichtigen vanaf dinsdag 10 mei tot zaterdag 3 september. Welkom voor bezichtiging van de kerk en diverse andere exposities tijdens de zomeropenstelling 2022.

Sint-Joriskerk gezien vanuit de lucht