Zomerexposities 2021

Ook in 2021 organiseren wij een serie exposities tijdens onze zomeropenstelling. Dit keer zullen de exposities in lijn zijn met het thema “Ode aan het landschap”. Van mei t/m oktober is de Sint-Joriskerk open voor bezichtiging en exposities. Van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur – 17.00 uur.

Impressie van de exposities in 2020

See Beyond is een expositie van Rietje Bakker Art.

Wegens omstandigheden wordt deze expositie verplaatst naar 2021.

Expositie ‘Bespiegelingen; in gesprek met het kind in jou’

Van dinsdag 16 juni tot en met zaterdag 25 juli 2020 is in de Sint-Joriskerk in Amersfoort de expositie ‘Bespiegelingen’ te zien, van beeldend kunstenaar Jan van der Meulen en freelance journalist Koos van Noppen. Een serie levensgrote portretten van bekende en onbekende Amersfoorters, elk in combinatie met een foto uit hun jeugd. In compacte interviewteksten reflecteren ze op hun levensloop. Welke verrassingen had het leven voor hen in petto? Welke lessen hebben ze geleerd?

Kunstenares Sally Pittman, kickbokser Azad Soufi, leerkracht Maika Georges, psycholoog Govert Jan Bach, dirigent Bas Ramselaar, ‘lopend kunstwerk’ Hans Westra – het is een greep uit de gevarieerde lijst van mensen die een diepe duik nemen in hun autobiografie. Dat leverde ontroerende en soms confronterende gesprekken op.
‘In gesprek met het kind in jou’ is de ondertitel van de tentoonstelling. De foto’s en teksten nodigen de bezoekers uit om na te denken over de eigen levensloop: Herken ik iets van deze ervaring? Welke les heb ik geleerd?

De expositie loopt van dinsdag 16 juni tot en met zaterdag 25 juli, met inachtneming van de RIVM-maatregelen (1,5 meter, etc.). Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.janvandermeulen.nl

De catalogus met alle portretten en teksten van ‘Bespiegelingen’ is voor een paar euro te koop bij de balie van de kerk.

Het Amersfoortse Galerie Absoluut exposeert met hun kunstwerken rondom het thema ‘Vrijheid’.

Galerie Absoluut is terug in de Sint-Joriskerk! Op verzoek van de Sint-Joriskerk in Amersfoort zijn de kunstenaars van Galerie Absoluut in dit jaar van 75 jaar Vrijheid in Nederland, ieder op eigen, unieke wijze, aan de slag gegaan met het thema Vrijheid.
Wat is vrijheid? Hier zijn vele antwoorden op. Voor de één is vrijheid de afwezigheid van oorlog. De ander denkt aan bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting of juist aan grenzen aan de vrijheid. Wil je vrijheid ten koste van alles nastreven? Of eindigt vrijheid van de één waar de vrijheid van de ander begint?
De expositie toont vele vormen waarop over vrijheid gedacht kan worden. Kom kijken en denk met de kunstenaars mee. De opening is zaterdag 1 augustus om 16:30 uur (inloop vanaf 16:15) met een korte lezing ‘Vrij zijn: dat is de kunst!’ door Felicia Dekkers, Neerlandica, met aandachtsveld voor taal, beeld en verbeelding. Aanmelding is niet nodig. Vanaf vrijdag 7 augustus, iedere vrijdag om 16 uur, rondleiding door de kunstenaars zelf.

Klik op de afbeelding voor de flyer.

©Valery Faminsky/Arthur Bondar

In beeld en verhaal vormt Naar Huis? een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven. De expositie geeft een heel divers beeld. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten.

Bijzonder zijn beelden uit een Russische privécollectie foto’s die niet eerder in Nederland te zien waren. De expositie legt ook een relatie met actuele vragen van hedendaagse vluchtelingen.

De expositie wordt georganiseerd door 033fotostad i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het VFonds en de stad Amersfoort.

Officiële opening op 12 september

Op zaterdag 12 september opent burgemeester Bolsius officieel de expositie Naar Huis? van 033Fotostad. Tussen 12:00 en 13:00 uur wordt de kerk tijdelijk gesloten voor de opening. Toegang voor deze speciale opening is gratis, maximaal 150 mensen toelaatbaar.

Informatie over de expositie

Naar huis?/Coming Home? is van 8 september tot 25 oktober te zien in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De expositie is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. De kerk kan gesloten zijn vanwege verhuur, bekijk hier de webpagina met de actuele openingstijden. Het bezichtigen van de kerk en de expositie kost €3,50 voor iedereen boven de 12 jaar.

Sint-Joriskerk gezien vanuit de lucht