Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

300 jaar Johannes-Passion door Toonkunst Amersfoort

9 maart @ 19:30 - 22:30

€10 – €35

Toonkunst Amersfoort voert zaterdagavond 9 maart de Johannes-Passion van J.S. Bach uit, die jaar precies 300 jaar oud is. Onder leiding van dirigent Gerben Budding wordt het koor in de Sint-Joriskerk in Amersfoort bijgestaan door solisten Nanette Mans (sopraan), Gerben van der Werf (alt), Adriaan de Koster (tenor), Daniël Hermán Mostert (bas), Bernard Loonen (evangelist), Vitali Rozynko (Christus) en het orkest Cappella Maria Barbara.

De Johannes-Passion geschreven in 1724 wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus-Passion, is de Johannes-Passion muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Zijn voor de Matthäus-Passion eigenlijk twee orkesten en twee koren nodig: bij de Johannes-Passion volstaat een klein orkest en koor.

Over de Johannes-Passion

Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het evangelie volgens Johannes in Luthers vertaling (hoofdstukken 18 en 19). Het Johannes-evangelie is nuchter en verhalender dan het Matteüs-evangelie, en daardoor aanmerkelijk dramatischer. En waar Jezus in het evangelie van Matteüs langdurige lessen en redevoeringen houdt, gaat Johannes daar vrijwel geheel aan voorbij. Voor Johannes is Jezus primair de Zoon van God die in opdracht van zijn hemelse Vader een vooraf bepaalde missie op aarde uitvoert.

Over Bach

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) was een Duitse organist, componist, klavecinist, violist, muziek-pedagoog en dirigent van barokmuziek. Hij wordt algemeen gezien als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Bach wordt, met Claudio Monteverdi en Jean-Philippe Rameau, als hoogtepunt van de muzikale barok beschouwd. Zijn overgeleverde muziek, die pas vanaf 1800 in grote oplagen gepubliceerd zou gaan worden, is ook van grote betekenis gebleken voor vele componisten na hem. In zijn behandeling van polyfonie (meerstemmigheid) en harmonie bereikte Bach een kwaliteit waarin hij de grenzen van wat tot dan toe gerealiseerd was in de klassieke muziek, ver overschreed.

Informatie

Dirigent: Gerben Budding
Solisten: Nanette Mans (sopraan), Gerben van der Werf (alt), Adriaan de Koster (tenor), Daniël Hermán Mostert (bas), Bernard Loonen (evangelist) en Vitali Rozynko (Christus).
Orkest: Cappella Maria Barbara
Koor: Toonkunst Amersfoort
Wanneer: Zaterdag 9 maart 2024 Aanvang: 19.30 uur Kerk open: 19.00 uur Eind: 22.15 uur
Waar: Sint-Joriskerk Hof 1 Amersfoort

Kaarten: Het concert is ook via livestream te zien. Kaarten (van € 10 tot € 35) zijn verkrijgbaar bij www.toonkunstamersfoort.nl

Gegevens

Datum:
9 maart
Tijd:
19:30 - 22:30
Kosten:
€10 – €35
Site:
www.toonkunstamersfoort.nl

Locatie

Sint-Joriskerk
Hof 1
Amersfoort, 3811 CJ Nederland
+ Google Maps