Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Orgelconcert – Rien Donkersloot portretteert Jehan Alain

10 februari @ 20:00 - 21:15

€10

Litanies van de Franse componist Jehan Alain (1911-1940) is zijn bekendste stuk. Veel liefhebbers van orgelmuziek weten dat. Ook kennen ze de Trois Danses. Na enig nadenken kennen ze misschien Le Jardin Suspendu. Maar daar houdt de kennis van de jonggestorven muzikant wel zo ongeveer op.
Ieder jaar staat in de Joriskerk in Amersfoort een componist een dag lang in de schijnwerpers. De orgelcommissie van de Sint Joriskerk in Amersfoort noemt dat jaarlijkse evenement het Componistenportret. Op zaterdag 10 februari 2024 staat Jehan Alain in het volle licht. Jorisorganist Rien Donkersloot speelt dan op hoofd- en koororgel een programma met uitsluitend Alain. Hij geeft voorafgaand aan het concert een uitgebreide toelichting op de gespeelde werken en vertelt over diens levensloop.

Jehan-Ariste Alain werd geboren in Saint-Germain-en-Laye, een westelijke voorstad van Parijs. Hij is de oudste uit een muzikaal gezin. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn ouders. Zijn vader Albert (1880-1971) was een getalenteerd organist, die had gestudeerd bij onder andere Gabriel Fauré en Alexandre Guilmant. Jehan studeerde van 1928 tot 1935 orgel bij Marcel Dupré aan het conservatorium van Parijs en volgde ook de hoofdvakken compositie, fuga, improvisatie en harmonie, die hij allemaal met een eerste prijs afsloot. Ook zus Marie-Odile bleek een getalenteerd zangeres en pianiste, zus Marie-Claire werd een beroemd organiste, broer Olivier bleek een kundig organist en musicoloog.

Na het verlaten van het conservatorium in 1935 gaat de zeer begaafde Jehan Alain veel componeren, vooral in impressionistische stijl. Hij trouwt in datzelfde jaar en krijgt drie kinderen. Als Duitsland op 10 mei 1940 Frankrijk binnenvalt, gaat hij het leger in. Op 20 juni komt hij om het leven in Saumur tijdens de slag om Frankrijk.
Jehans later wereldberoemde zus Marie-Claire zorgde ervoor dan Jehans grote muzikale nalatenschap niet werd vergeten.
Rien Donkersloot begint 10 februari zijn concert op het koororgel met Variations sur un thème de Clément Jannequin (JA 118), Fantasmagorie en een improvisatie als hommage aan Alain. Op het hoofdorgel speelt hij Litanies (JA 119), Deuxieme fantaisie (JA 117) en tenslotte Trois danses (JA 120).

Informatie
Het concert begint om 20:00 uur. Vanaf 19:15 uur verzorgt Rien Donkersloot een uitgebreide toelichting op de gespeelde werken. De toegangsprijs bedraagt tien euro. Vooraf en na afloop van het concert is er koffie en thee. De kerk gaat open om 19:00 uur. Voor jongeren tot en met 18 jaar is de toegang vrij. Koffie en thee zijn bij de toegangsprijs inbegrepen.

Gegevens

Datum:
10 februari
Tijd:
20:00 - 21:15
Kosten:
€10
Site:
https://ccjk.nl/concert/componistenportret-jehan-alain/

Locatie

Sint-Joriskerk
Hof 1
Amersfoort, 3811 CJ Nederland
+ Google Maps