Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert Sint Joris Kamerkoor

12 november 2022 @ 20:00 - 22:00

€15

Het boek der Psalmen vormt een van de oudste tekstuele bronnen voor de muziekgeschiedenis. Het boek geeft ons de vroegste informatie over hoe ver voor aanvang van onze jaartelling werd gemusiceerd; ver ook voor de tijd van het gregoriaans, dat wordt beschouwd als de oorsprong van de klassieke muziek. Want de psalmen werden (en worden) immers gereciteerd en gezongen in de joodse eredienst. Wat het boek Genesis, in zijn eentje, voor de beeldende kunst heeft betekend, dat zijn de psalmen geweest voor de muziekgeschiedenis.

Tegenwoordig worden de 150 psalmen ingedeeld in vijf kleinere verzamelingen. Het programma volgt dezelfde indeling en maakt een muziekhistorische reis door de tijd langs allerlei manieren van psalm zingen die, binnen de verschillende tradities waarin ze zijn ontstaan, zich elk hebben ontwikkeld tot een volledig eigen muzikale stijl. Denk maar eens aan het katholieke gregoriaans, het Geneefse Psalter, de Anglicaanse Chant of de Lutherse dubbelkorigheid.

In de joodse traditie heet het boek ‘Tehilim’, lofliederen. Om zo dicht mogelijk bij de bron daarvan te komen werkt een voorzanger uit een Joodse gemeente mee aan het concert. Hij zingt Hebreeuwse psalmen in de oorspronkelijke vorm.

Omdat het St. Joris Kamerkoor in 2020 alweer 35 jaar bestond, hebben de koorleden in de oorspronkelijke opzet een speciale bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit lustrumprogramma door hun favoriete psalm(compositie) aan te dragen. De door de leden uitgekozen stukken (met composities uit het gregoriaans en van o.a. Sweelinck, Byrd, Mendelssohn, Brahms, Franck, Andriessen, Howells, Rutter en MacMillan) geven dit programma, ook voor onszelf, een extra speciale en diepgaande betekenis.

Helaas kon het oorspronkelijk in november 2020 geprogrammeerde concert om de inmiddels bekende reden niet doorgaan, maar vanavond doen we het graag alsnog.

Medewerking aan het concert wordt verleend door organist Diederik Blankesteijn en voorzanger Ken Gould.

Toegangsprijs € 15/jongeren t/m 18 jaar gratis. Kaarten kunt u bestellen via www.stjoriskamerkoor.nl/kaartverkoop, via de leden of aan de kassa voor aanvang van het concert.

Gegevens

Datum:
12 november 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€15
Site:
http://www.stjoriskamerkoor.nl/kaartverkoop

Locatie

Sint-Joriskerk
Hof 1
Amersfoort, 3811 CJ Nederland
+ Google Maps