Opening zomerseizoen orgelconcerten

In het komende zomerseizoen heeft de Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk in Amersfoort een aantal organisten uitgenodigd voor de nieuwe zomerconcerten op het Naber- en/of de Metzler orgels in de Sint Joriskerk. De Culturele Commissie verzorgt elk jaar een reeks orgelconcerten, op elke dinsdagavond en op elke zaterdagmiddag een inloopconcert.

Hoofdorganist Rien Donkersloot zal op dinsdagavond 10 juli a.s. het spits afbijten. Het programma staat in het teken van Johann Sebastian Bach en bevat werken met B.A.C.H. als thema. Van J.S. Bach klinken o.a. Preludium en Fuga BWV 547, twee delen uit Bachs Leipziger Choräle en de monumentale Passacaglia BWV 582. Verder klinken twee fuga’s over BACH van Robert Schumann. Hoofdgerecht in het programma is de monumentale “Introduction, Passacaglia und Fuge über BACH” van Sigfrid Karg-Elert.

Na deze Bachwerken volgen een tweetal fuga’s van Robert Schumann; hij componeerde in totaal zes Fuga’s op de naam BACH. De eerste fuga is een langzaam en monumentaal werk, dat gaandeweg intenser wordt. De andere fuga heeft het karakter van een vluchtig scherzo. Centraal in het concertprogramma staat een monumentaal werk van Sigfrid Karg-Elert. Ook deze Duits-romantische componist liet zich inspireren door de letters BACH en schreef er een monumentaal werk over: Introduction, Passacaglia und Fuge. In dit lijvige werk wordt het thema op alle mogelijke manier uitgebuit. Bijzondere registraties, verrassende harmonieën en virtuoos passagewerk passeren de revue. Rien besluit het concert met een vertolking van Bachs Passacaglia en Fuga. Dit meesterwerk heeft al vele eeuwen luisteraars betoverd. De vorm, variaties op een basthema, geeft de organist een uitstekende mogelijkheid de klankschoonheid van het Naber-orgel uit te buiten. De afsluitende fuga werkt toe naar een indrukwekkende climax en is daarmee een waardige afsluiting van het concert.

Informatie
Datum: 10 juli 2018
Tijd: Het concert begint om 20.00 uur; de deur is open om 19.30 uur.
Toegangsprijs: € 8,00. Tot 21 jaar gratis.

Het orgelconcert van Rien Donkersloot is de eerste van de zomerreeks. Kijk voor het complete programma, andere orgel- of inloopconcerten op de website van de Culturele Commissie.

 

Nieuwsberichttekst met dan aan Culturele Commissie Sint Joriskerk.

Schilderij Jakobs Droom van Jip Wijngaarden