Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Ontmoet Natzweiler

8 juni 2022 @ 13:00 - 14:30

€2
Natzweiler, foto van Wim Brummelman (expositie Sint-Joriskerk)

Foto door Wim Brummelman

Deze lezing maakt deel uit van de expositie Verboden, Verdwenen, Niet Vergeten. Met enkele verhalen en interviews staan we stil bij de betekenis van Natzweiler voor de ex-gevangenen, hun families en voor ons.

In Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, zitten vele honderden Nacht und Nebel gevangenen uit Nederland en andere Europese landen opgesloten. Veel Nederlandse gevangenen zijn gedeporteerd vanuit kamp Amersfoort. Deze politieke gevangenen worden, ver verwijderd van de bewoonde wereld, onderworpen aan een hardvochtig regime van rechteloosheid en zware arbeid. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn. Die afschrikking is precies wat de SS met het kamp beoogt.

Foto’s, tekeningen en persoonlijke verhalen

Foto’s en verhalen schetsen een beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp waar circa 70 subkampen bij hoorden. Er verblijven meer dan 50.000 gevangenen van dertig nationaliteiten. De expositie roept vragen op over de betekenis van herinneren, over mensenrechten, vrijheid.

De expositie is tot stand gekomen dankzij de medewerking van de stichting Vriendenkring van Oud-Natzweilers, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Centre Européen du Résistant Déporté (CERD) in Natzweiler en archieven en musea in diverse landen. Nabestaanden van gevangenen hebben beeldmateriaal beschikbaar gesteld. De expositie is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het v fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). De expositie is samengesteld door 033FOTOSTAD.

Gegevens

Datum:
8 juni 2022
Tijd:
13:00 - 14:30
Kosten:
€2

Locatie

Sint-Joriskerk
Hof 1
Amersfoort, 3811 CJ Nederland
+ Google Maps