Foto-expositie NAAR HUIS?/COMING HOME?

Foto bovenin ©Valery Faminsky/Arthur Bondar

De expositie Naar huis?/Coming Home? is van 8 september tot 25 oktober te zien in de St. Joriskerk in Amersfoort. De expositie wordt georganiseerd door 033fotostad i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het VFonds en de stad Amersfoort.

Naar Huis?

Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?

Verlangen naar thuis

Deze expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

Diversiteit

De expositie geeft een heel divers beeld. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daar buiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Militairen, betrokken bij de strijd, willen ook naar huis: Canadezen, Britten, Amerikanen, Polen, Russen en Duitsers. 

Russische privécollectie

Naar huis?/Coming Home? toont beelden uit diverse landen. Bijzonder zijn beelden uit een Russische privécollectie foto’s die niet eerder in Nederland te zien waren. De expositie legt ook een relatie met actuele vragen van hedendaagse vluchtelingen.

Informatie

Naar huis?/Coming Home? is van 8 september tot 25 oktober te zien in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Open van dinsdag t/m zaterdag van 11:00 – 17:00 uur. De kerk kan gesloten zijn vanwege verhuur, bekijk hier de website de actuele openingstijden. Het bezichtigen van de kerk en de expositie kost €3,50 voor iedereen boven de 12 jaar.

Trouwkapel Sint-Joriskerk Amersfoort