Invloed van autoluwe Amersfoortse binnenstad op de Sint-Joriskerk

Amersfoort wordt binnenkort een autoluwe binnenstad. Dat betekent dat parkeren en rijden van auto’s geweerd wordt en controle middels camerabewaking wordt nageleefd. Autoluw betekent vooral geen sluipverkeer meer en een binnenstad die nagenoeg alleen toegankelijk is voor bewoners en ondernemers. Ook het gebied rondom de Sint-Joriskerk valt onder dit autoluwe gebied en wordt dus meegenomen in de maatregelen.

Sint-Joriskerk en autoluwe binnenstad

Als organisatie die evenementen op kerkelijk, cultureel, muzikaal en ondernemend gebied verzorgt, had de Sint-Joriskerk problemen met het voorstel die de gemeente deed. Door het gebruik van een registratie-app voor speciale verzoeken, kunnen mantelzorgers, familieleden en ouderen zelf niet meer vrijblijvend de stad inrijden. Dit zal ervoor zorgen dat ouderen of mindervaliden minder makkelijk in de stad kunnen komen. De toegankelijkheid van plekken zoals de Hof, en inherent de Sint-Joriskerk, zal daarom sterk verminderen.

Ingesproken tijdens de Gemeenteraad

Op 29 november 2019 hebben we daarom ingesproken tijdens de gemeenteraad over het toegangsregime. We hebben hier deze drie opmerkingen bij geplaatst:

  • De maatregelen blokkeren mogelijkheden voor laden en lossen door huurders, leveranciers en cateraars;
  • De maatregelen maken het onmogelijk m.b.t. brengen en halen van ouderen / gehandicapten die culturele en kerkelijke activiteiten in de St.-Joriskerk bezoeken. Per concert ca. 150 bezoekers minder;
  • De maatregelen maken het onmogelijk m.b.t. brengen en halen van ouderen/gehandicapten en jonge kinderen, die activiteiten bezoeken in Filalethes aan het Havik. Per week gaat het om ca. 100 kinderen en 50 ouderen!

Ons voorstel

Om dit te voorkomen wensten wij een ontheffingsregeling zonder kentekenregistratie: 1 uur voor en 1 uur na alle culturele- en kerkelijke activiteiten. Middels een motie wilde de Sint-Joriskerk opkomen voor de oudere generatie die naar concerten, evenementen, afspraken of de kerk willen. Helaas heeft de gemeenteraad van Amersfoort dit verworpen en ingestemd met het plan van een autoluwe binnenstad. In de toekomst zullen we als organisatie moeten zien welke invloed dat heeft op onze bezoekers en op de exploitatie van de Sint-Joriskerk.

Meer informatie autoluwe binnenstad

Bent u benieuwd naar wat de autoluwe binnenstad inhoudt en hoe het invloed op u heeft? De gemeente Amersfoort heeft een aantal filmpjes gemaakt met uitleg over de regeling rondom autoluwe binnenstad. Deze zijn hieronder te bekijken.

Wij hopen van harte dat de Sint-Joriskerk ook in de toekomst in het hart van de stad bereikbaar kan blijven voor iedereen. Zodra wij meer weten over de bereikbaarheid naar aanleiding van de autoluwe binnenstad, zullen wij onze bereikbaarheidsinformatie op onze website aanpassen.