Terugblik Sint-Jorislezing 2023

Twee weken terug hebben we een prachtige Jorislezing mogen aanhoren, gesproken door Kathleen Ferrier.

Inhoud

Ferrier sprak over de macht van het verschil en het verleden als basis voor een nieuw begin. Over hoe de angst voor verschil je gevangen kan houden.

Ook hier is er een Leitkultur, een leidende cultuur,  een heersende meerderheidscultuur, waaraan de minderheid zich, zo denken velen dient aan te passen. Ook hier werkt het koloniale verleden – en het slavernijverleden – nog door. Dit herdenkingsjaar staan we hier speciaal bij stil. Hoe het slavernijverleden doorwerkt In machtsstructuren en ongelijkheid.

Kathleen Ferrier

Ferrier pleit voor het continu opzoeken van de dialoog. In cultuur, kunst, religieuze organisaties, samenwerkingsverbanden… Alleen door elkaar te zien zoals iemand echt is, kunnen we vooruit. Zoals de Koning deze zomer al zei: Ten kon drai. Tijden zijn veranderd.

Kathleen Ferrier tijdens haar lezing

Betekenis in Amersfoort

Onder de aanwezigen waren onder andere Lucas Bolsius: burgemeester van Amersfoort en Deken van het Capittel van Sint Joris, en wethouder Micheline Paffen-Zeenni.

“Deze prachtige toespraak heeft me geraakt. Git gaat over Amersfoort, dit gaat over ons allemaal”.

Micheline Paffen-Zeenni

Ook Zuwena Hurtak, voorzitter commitee Keti Koti, was aanwezig bij de Sint-Jorislezing.

“Het slavernijverleden is niet alleen het verhaal van een kleine groep, maar het verhaal en verleden van ons allemaal. Het is heel erg belangrijk om naar een toekomst te kijken waar we elkaar allemaal begrijpen. Om aan zoiets moois te bouwen, is het belangrijk om naar elk deel van het verhaal te kijken en elkaar daarop te begrijpen”.

Zuwena Hurtak

We kijken terug op een waardevolle lezing die ons niet alleen aan het denken zet, maar ook tot actie aanzet.

Volledige Jorislezing terug te lezen

De tekst van de lezing is hieronder te downloaden.

Clarine van Tricht omlijste de lezing muzikaal door dans met vlaggen