Galerie Absoluut legt haar ziel bloot in Sint-Joriskerk

Ter viering van het tienjarig jubileum presenteren de kunstenaars van Galerie Absoluut de expositie ZIELSVEEL. Een expositie met oude en nieuwe werken, multimediale presentaties, verschillende kunstvormen en verschillende interpretaties van het thema. Een expositie die de tien jaar kunst door Galerie Absoluut in Amersfoort viert, in het hartje van de stad: de Sint-Joriskerk!
Op een warme vrijdagmiddag spreek ik vijf kunstenaars van Galerie Absoluut: Marijke van de Made, Kedo Erné, Leonore Dorigo, Ton van der Pal en Mieke Elzinga. Een interview over tien jaar kunst in Amersfoort en de inspiratie voor ZIELSVEEL.

Al een tijd wisten de kunstenaars van Galerie Absoluut dat ze een jubileumexpositie wilden geven. Aanvankelijk stond deze gepland voor 2020, maar na wat contact met de Sint-Joriskerk bleek dat er nog ruimte vrij was voor een expositie in 2019. Galerie Absoluut heeft vrijelijk vorm gegeven aan het culturele jaarthema: Johan van Oldebarnevelt. Na wat brainstormen over het mogelijke thema van de jubileumexpositie, kwamen de kunstenaars bijeen rond de vraag wat het betekent om gelovig of spiritueel te leven. Uiteindelijk bedachten ze het expositiethema: Zielsveel, wat door vele verschillende mensen heel anders kan worden geïnterpreteerd. Iets van jezelf geven, passie, hart, en ziel. Het kan ook betekenen dat je zielsVEEL geeft van je zelf, of VEEL laat zien. De kunstwerken van de tien exposerende kunstenaars variëren daarom op het thema, maar ook op oude of nieuwe werken, en de hoeveelheid werken.

Inspiratie

De kunstenaars hebben allen hun eigen bronnen van inspiratie voor de expositie. Zo vertelt Leonore Dorigo dat zij haar beelden heeft laten inspireren door de lijnen van kerkgebouwen. Hoe ga je met steen om en hoe kan je deze materialen gebruiken om aan te sluiten bij de omgeving? Ze vertelt: “Ik ben daarbij bijzonder geïnspireerd door de ziel als energie. Je bent op zoek naar jouw eigenheid, hoe valt dat te vertalen naar beeld?

Ton van der Pal wordt bijzonder geïnspireerd door vrouwen, en laat dat in zijn gedeelte van de expositie terugkomen door een fotografische serie. Op de portretten is telkens dezelfde vrouw te zien, maar in verschillende verbeeldingen. Dit toont de veelzijdigheid van de vrouw en de verschillende manieren waarop zij kan worden gezien.

De werken van Mieke Elzinga zijn geïnspireerd door mensen en hun emoties. Vanwege haar eigen katholieke achtergrond heeft ze zich bijzonder laten inspireren door het geloof en verdieping van je leven. Ook zij laat dit zien door fotografie, door bewerkte portretten.

Kedo Erné heeft zich laten inspireren door stromend water. Haar bewerkte fotografische beelden laten verschillende vormen van stromend water zien, waarbij de foto’s dusdanig zijn bewerkt, dat de werken net schilderijen lijken.

Als laatste heeft Marijke van der Made vooral de verbinding tussen mensen voor ogen gehad bij ZIELSVEEL. Haar schilderijen hangen hoog aan de muren van de Sint-Joriskerk.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Binding met Amersfoort

Dat de expositie ZIELSVEEL plaatsvindt in de Sint-Joriskerk is niet zo vreemd voor de kunstenaars. Deze kerk in het centrum van de Amersfoortse binnenstad symboliseert voor de kunstenaars de verbinding met de Amersfoortse inwoners en de toevoeging die Galerie Absoluut heeft op het culturele leven in Amersfoort. De kunstenaars wonen dan niet allemaal zelf in Amersfoort, maar zien stad als verbindende factor in de regio. Op Koningsdag mochten de kunstenaars ook al een korte expositie organiseren, geïnspireerd door het Koningshuis.

De binding met Amersfoort is er altijd al geweest. Galerie Absoluut startte tien jaar geleden in een oude winkel in het centrum van Amersfoort. Ondertussen hebben ze meerdere groepsexposities per jaar en momenten waar 1 of 2 kunstenaars afzonderlijk exposeren. Galerie Absoluut is ook bekend door de verschillende projecten die ze zelf heeft opgezet. Zo heeft Heilige Huisjes in 60 winkels of huizen de werken van Amersfoortse Kunstenaars op de kaart gezet. Met vier wandelroutes kon het Amersfoortse publiek de kunst verkennen door de stad. ‘Door het verzinnen en uitvoeren van dit soort projecten en door lezingen en atelierbezoeken te plannen, proberen we bij te dragen aan de culturele ervaringen in Amersfoort’, aldus Mieke Elzinga.

Tekst loopt door onder de foto’s

Toekomstmuziek

Wat de toekomst gaat brengen voor Galerie Absoluut, dat weten de kunstenaars nog niet. Wel hopen de kunstenaars meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden voor een eigen pand. Hoewel de Galerie zich nu op de Weverssingel bevindt, is het nog niet duidelijk hoelang dat zo kan blijven. De kunstenaars vormen samen de galerie, en een locatie is daar ondersteunend in. De kunstenaars hopen nog veel jaar het culturele leven en de verbinding tussen mensen te vormen, en vieren dat dit jaar met ZIELSVEEL.

Informatie over de expositie
De expositie ZIELSVEEL is nog tot en met zaterdag 24 augustus te zien in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.
De kunstenaars vertellen meerdere vrijdagmiddagen over hun werk. Wanneer kunt u zien in onze agenda.


Dinsdag t/m zaterdag van 11:00 – 17:00 uur
Sint-Joriskerk, Hof 1, Amersfoort
Entree 1 euro, kinderen onder de 12 gratis