Het gezicht van de Sint-Joriskerk: Portrettenestafette met Annet van Goor – Oortgijsen

Vandaag verscheen er een interview met Annet van Goor in de Stad Amersfoort. Het interview maakt deel uit van een miniportret estafette langs bijzondere personen in Amersfoort. Annet is genomineerd door Laura Kan-Bommezijn. We nemen jullie graag mee!

Exploitatie van de Sint-Joriskerk

Annet krijgt vaker de vraag hoe de beheerscomissie van de Sint-Joriskerk tot stand is gekomen, en hoe het plan rond de exploitatie van het monumentale pand is ontstaan. Annet zet zich al jaren in voor allerlei kerkelijke, maatschappelijke en culturele doelen en besturen binnen Amersfoort. In 2010 werd duidelijk dat de Sint-Joriskerk aan een restauratie toe was. Tegelijkertijd zag Annet duidelijk dat de Sint-Joriskerk een mooie locatie voor ontmoeting is voor de hele stad. Daarom nam ze de uitdaging aan om de restauratie van de Joriskerk te coördineren. Met als doel om het oudste Rijksmonument van Amersfoort open te stellen als stadsicoon.

Er is daarom gekeken naar de invulling van een bekostigingsmodel door exploitatie. De Hof is het oudste plein van de stad. Door de restauratie en exploitatie zou de kerk breed toegankelijk worden voor de hele stad. De beheerscommissie houdt nu de kerk in ere door de Sint-Joriskerk breed in te zetten op maatschappelijk en cultureel gebied.

Tijdens de coronacrisis

De afgelopen jaren heeft de Sint-Joriskerk steeds meer mensen en organisaties kunnen verwelkomen door de verhuur en evenementen die plaatsvonden in de kerk. Maar ondanks het succes van het exploitatiemodel, was 2020 wel een pittig jaar. Toch is er goede hoop. Er was tot nu toe in 2021 al veel bedrijvigheid. Zo vertelt Annet: “We hebben al televisieopnames en livestreams van concerten gehad, en in maart vier stemloketten in de kerk geplaatst”. Bovendien hopen we binnenkort onze zomeropenstelling en gerelateerde exposities te starten.

Portret

Het portret van Annet is opgenomen op video. U kunt het interview bekijken via deze link. Met dank aan de Stad Amersfoort en Ewerdt Heideman in samenwerking met Smulders AV.

Natzweiler, foto van Wim Brummelman (expositie Sint-Joriskerk)