Verboden, verdwenen, niet vergeten nu officieel geopend

Expositie geopend

Mooi en indrukwekkend. Zo kan de opening op vrijdag 17 juni van de expositie verboden verdwenen niet vergeten worden getypeerd. Deze expositie was gepland voor 2020 in het kader van 75 jaar Vrijheid maar kon niet doorgaan vanwege corona. De vertraging van 2 jaar en de actualiteit in Oekraïne geven aan hoe pijnlijk actueel deze expositie is.

De 3 exposanten gaven elk een toelichting op hun eigen expositie. Wethouder Cultuur van de gemeente Amersfoort, Fatma Koser Kaya, sloot af met een gedicht. Prachtig fluitspel van de vervolgde en vermoorde componisten Flothuis en Smit werd door Eleonore Pameijer ten gehore gebracht.

Verboden, Verdwenen, Niet vergeten

Deze expositie bestaat uit 3 onderdelen:

Verboden, een expositie van de Leo Smit Stichting. Panelen met foto’s en toelichting over componisten in oorlogstijd

Verdwenen, een expositie van 033fotostad. Het lot van de zogeheten Nacht und Nebel gevangenen in de Tweede Wereldoorlog staat centraal in de foto-expositie over het concentratiekamp Natzweiler. In Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, zitten vele honderden Nacht und Nebel gevangenen uit Nederland en andere Europese landen opgesloten. Veel Nederlandse gevangenen zijn gedeporteerd vanuit kamp Amersfoort. Deze politieke gevangenen worden, ver verwijderd van de bewoonde wereld, onderworpen aan een hardvochtig regime van rechteloosheid en zware arbeid. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn. Die afschrikking is precies wat de SS met het kamp beoogt.

Foto’s en verhalen schetsen een beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp waar circa 70 subkampen bij hoorden. Er verblijven meer dan 50.000 gevangenen van dertig nationaliteiten. De expositie roept vragen op over de betekenis van herinneren, over mensenrechten, vrijheid.

Niet Vergeten, een expositie van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Vitrines, gevuld met herinneringen aan slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

Open: Tijdens de zomeropenstelling van dinsdag 14 juni t/m zaterdag 23 juli
Tijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur
Kosten: €2. Bij elke entree ontvangt u een folder met uitleg. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Droneshot van Amersfoort met in het centrum de Sint-Joriskerk